Autofabrikanten vrezen miljardenboetes door tegenvallende Europese EV-verkoop
CO2-regels
De Europese autofabrikanten staan voor een flinke uitdaging: de verkoop van elektrische auto’s blijft achter en dat kan de industrie miljarden aan boetes kosten. Vanaf 2025 worden de CO2-regels namelijk strenger, waardoor de toegestane uitstoot per auto omlaag gaat van 116 gram naar 94 gram CO2 per kilometer. Dat lijkt een kleine stap, maar voor fabrikanten is het een flinke opgave om daaraan te voldoen. Als de nieuwe normen niet worden gehaald, kunnen de boetes fors oplopen: 95 euro voor elke gram CO2 boven de norm, per verkocht voertuig. Dat kan de fabrikanten flink in de papieren lopen, zeker als de verkoop van elektrische auto’s niet snel aantrekt.
15 miljard euro
Luca de Meo, CEO van Renault en voorzitter van de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA, sloeg onlangs alarm in een interview op de Franse radiozender France Inter. Hij waarschuwde dat de boetes in totaal kunnen oplopen tot wel 15 miljard euro als de huidige verkoopcijfers van elektrische modellen niet verbeteren. “Als we de doelstellingen niet halen, kunnen we gedwongen worden om de productie van meer dan 2,5 miljoen voertuigen te stoppen,” zei De Meo.
Miljoenen banen
De zorgen over de tegenvallende verkoop van elektrische voertuigen zijn niet alleen een financiële kwestie voor de autofabrikanten, maar kunnen ook grote gevolgen hebben voor de gehele toeleveringsketen en arbeidsmarkt in Europa. De auto-industrie is immers een van de grootste werkgevers op het continent en biedt werk aan miljoenen mensen, van assemblagelijnen tot technologieontwikkeling. Zo heeft Schaeffler, een grote Duitse leverancier voor de auto-industrie, onlangs besloten zijn strategie aanzienlijk aan te passen vanwege de dalende EV-markt:
Lees meer: Grote Duitse automotive-leverancier vermindert productie EV-onderdelen