Achtergrond Autonieuws

Auto schorsen, zo werkt dat

januari 31, 2023

Auto schorsen bespaart je geld

Als je besluit je auto te schorsen, dan vervallen de voertuigverplichtingen – APK-keuring, verzekering en motorrijtuigenbelasting – en bespaar je natuurlijk op de kosten daarvan. Dat kan in bepaalde situaties natuurlijk heel belangrijk voor je zijn, maar schorsen heeft meer consequenties.

Consequenties van auto schorsen

Je moet je wel bedenken dat je helemaal niks kunt met je geschorste auto. Je mag er niet mee rijden en je mag hem ook niet langs de weg parkeren. Je moet dus een plek hebben om je auto te stallen. Een auto wordt er ook niet beter op als je hem lange tijd niet gebruikt. En als je je auto toch wilt verkopen tijdens de schorsing, dan kan de koper er geen proefritje mee maken.

Auto schorsen

Waar kan ik mijn auto schorsen?

Je kunt je auto schorsen aan een zogenoemd kentekenloket. Die kun je vinden bij vestigingen van PostNL, bij autobedrijven en bij RDW – alle adressen vind je op de RDW-site. Neem je originele, geldige legitimatiebewijs mee, net als je kentekencard en de tenaamstellingscode óf het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Het is waarschijnlijk handiger om de schorsing online te regelen op de website van RDW, waar je stap voor stap door de aanvraag wordt geleid. De schorsing gaat direct in, je kunt geen andere datum kiezen.

Kenteken en schorsen

Let op: als je je auto schorst, blijft het kenteken van je auto geldig, je auto blijft dus op jouw naam staan. Wees er dus zuinig op, want je krijgt geen nieuw kenteken als de schorsing is afgelopen of opgeheven. Als je weer gaat rijden – ook als je je auto laat keuren voordat je gaat rijden – heb je je kenteken nodig.

auto schorsen

Hoe lang kan ik mijn auto schorsen?

Je kunt kiezen om je auto één, twee of drie jaar schorsen. De schorsing vervalt dan automatisch na afloop van de door jou gekozen schorsingsperiode. Je kunt de schorsing ook weer verlengen.

Wat kost auto schorsen?

Schorsen van je auto is niet kosteloos. Er zijn twee tarieven: de lagere voor auto’s van 15 jaar of ouder en de normale tarieven voor auto’s die jonger zijn:

Laag (Ouder dan 15 jaar) Normaal (Jonger dan 15 jaar)
1 jaar € 26,50 € 80,20
2 jaar € 53,00 € 106,70
3 jaar € 79,50 € 133,20
Tarieven auto schorsen

Schorsen opheffen

Maar een schorsing kun je ook weer – per direct – opheffen. Dat is wél kosteloos, maar je krijgt ook geen geld terug als je de schorsing voortijdig opheft. Bedenk wel dat je auto weer APK-goedgekeurd moet zijn als de schorsing afloopt en ook dat je motorrijtuigenbelasting en verzekeringspremie moet hebben betaald. Schorsen, verlengen en opheffen van de schorsing kan via de website van RDW.

Verzamelaarsregeling

Wie een verzameling oude auto’s op zijn naam heeft staan, kan gebruikmaken van de voordeligere verzamelaarsregeling om meer auto’s tegelijk te schorsen. Als je ze bijvoorbeeld in een schuur stalt en voor 1, 2 of 3 jaar schorst, dan ben je in één keer af van alle voertuigverplichtingen. Ook dit kun je online of bij een loket regelen.

LEES OOK: Zo meet je eenvoudig het profiel van je banden