Auto overschrijven: wat komt er kijken bij de verkoop van een auto?
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om mijn auto te verkopen?
Laten we beginnen met een aantal basisregels die van toepassing zijn als je een auto wil verkopen. Een auto mag je alleen verkopen aan iemand die minimaal achttien jaar oud is. Daarnaast mag een auto alleen overgeschreven worden op naam van een persoon die in Nederland woont en die bij een Nedelandse gemeente is ingeschreven. Je mag uiteraard een auto wel verkopen aan iemand uit het buitenland, maar dan moet je samen met de koper van de auto naar een RDW-loket gaan om de auto officieel uit te voeren.
Kentekenloket
Een auto overschrijven doe je bij een kentekenloket. Dit is een plaats waar burgers en bedrijven voertuigen kunnen overschrijven, schorsen en schorsingen kunnen beëindigen. Dit kun je doen bij haast alle vestigingen van PostNL. Hier kun je zien welke PostNL-vestigingen zijn aangesloten als kentekenloket. Bij sommige (auto-)bedrijven kun je ook voertuigen overschrijven.
Welke papieren heb ik nodig?
Er komt flink wat papierwerk kijken bij het verkopen van een auto. Gelukkig gaat er veel digitaal tegenwoordig. Fysieke zaken die overdragen moeten worden bij een kentekenloket zijn het papieren kentekenbewijs of de creditcard-achtige plastic kentekenkaart. Ook is er een tennaamstellingscode nodig. Mits het kentekenbewijs niet up-to-date (de nieuwste versie) is, moet er eerst een nieuw kentekenbewijs aangevraagd moeten worden bij het RDW.
Stap voor stap uitleg
Hieronder volgt een stap-voor-stap uitleg voor de verkoop van een auto.
- De verkoper geeft de volgende documenten aan de koper:
- Kentekenbewijs/kentekenkaart met de tennaamstellingscode
- Het tennaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs
- De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket
- De koper krijgt van een medewerker van het kentekenloket een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs, dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Vrijwaringsbewijs binnen? Dan mag de verkoper het voertuig meegeven!
- De verkoper geeft de koper het voertuigbewijs. De eerder gegeven kentekendocumenten mag de verkoper houden. Ook, geeft de verkoper de koper het APK-keuringsrapport.
Lees ook: Wat moet je doen als de APK verlopen is?