Autonieuws

Aston Martin DBS 770 Ultimate: een indrukwekkend afscheid van de DBS

januari 19, 2023

Super GT-vlaggenschip

Noem de Aston Martin DBS 770 Ultimate gerust een DBS op steroïden. Aan deze supercar/GT kleeft ook direct een treurig verhaal. Het betekent namelijk het einde van dit Super GT-vlaggenschip van Aston Martin. Maar de Britten nemen wel afscheid in stijl, want onder de motorkap schuilt een 5,2-liter twinturbo V12-motor met een vermogen van 770 pk (bij 6.500 tpm) en liefst 900 Nm (tussen 1.800 en 5.000 tpm).

Aston Martin DBS 770 Ultimate: techniek

Dat is genoeg power voor een topsnelheid van 211 mph, omgerekend is dat 338 km/u. Aston Martin heeft deze vermogenstoename gerealiseerd door aanpassing van het luchttraject en het opvoeren van de turbodruk met 7%. Schakelen gebeurt met een achttrapsautomaat van ZF. De 770 pk worden via een mechanisch sper op de achterwielen overgebracht. Om de boel tot stoppen te dwingen, installeert Aston Martin het Carbon Ceramic Braking-systeem(CCB). De remschijven voor hebben een afmeting van 410 mm x 38 mm, achter is dat 360 mm x 32 mm. Forse pannenkoeken dus.

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Aanpassingen onderstel

Voor meer stuurgevoel en een betere wegligging is de laterale stijfheid aan de voorkant van de Aston Martin DBS 770 Ultimate met 25% verbeterd. Deze toename is bereikt met een verbeterde voorste dwarsbalk en verhoging van de torsiestijfheid met 3%.

Opvallende wielen

Een opvallend kenmerk van de DBS 770 Ultimate is het unieke wieldesign. Aston Martin installeert 21-inch lichtmetalen wielen die geïnspireerd zijn door de wielen van de Aston Martin Valkyrie en Victor. De wielen zijn verkrijgbaar in een Satin Silver-finish, Satin Black-afwerking of optionele Satin Black met Diamond Turned-afwerking. Pirelli P Zero high-performance banden – 265/35 R21 voor en 305/30 R21 achter – zijn standaard.

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Niet gespaard!

Roberto Fedeli, Chief Technology Officer van Aston Martin, zegt: “Wanneer een iconische modelgeneratie het einde van de productie bereikt, is het belangrijk om de gelegenheid te markeren met iets speciaals. In het geval van de DBS 770 Ultimate hebben we niets gespaard om ervoor te zorgen dat de definitieve versie van ons huidige in serie geproduceerd vlaggenschip in elk opzicht de beste ooit is. Het is dankzij een uitgebreide reeks verbeteringen aan de transmissie, besturing, ophanging en bodemstructuur niet alleen de snelste en krachtigste DBS in onze geschiedenis, het is ook de beste.”

Aston Martin DBS 770 Ultimate al compleet uitverkocht

Slechts 499 exemplaren produceert Aston Martin van de DBS 770 Ultimate, waar van 300 Coupes en 199 Volantes (cabrio’s). Alle exemplaren waren al voor de officiële release van de auto vergeven. De levering van klantenauto’s start in het derde kwartaal van 2023.






































Aston Martin DBS 770 Ultimate























Aston Martin DBS 770 Ultimate