Autonieuws

Alles wat je moet weten over private leasen van een elektrische auto

april 12, 2023

Soms lijkt het wel alsof iedereen bij jou in de straat een elektrische auto op de oprit heeft staan. Hoe kan dat toch, elektrische auto’s zijn toch behoorlijk prijzig? Het antwoord is vaak private lease.

Private lease is een populaire optie geworden voor veel consumenten die een auto willen rijden zonder zich zorgen te hoeven maken over de kosten van onderhoud, reparaties en verzekeringen. Bovendien kun je via private lease vaak wél die ene elektrische auto die je gaaf vindt rijden, omdat je geen grote investering hoeft te doen. Handig, als je niet over het budget beschikt om een auto in één keer af te rekenen in de showroom.

Hoe werkt het?

Private lease is eigenlijk een vorm van huren, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt om een auto te gebruiken gedurende een bepaalde periode, meestal 2-5 jaar. Je spreekt van te voren het aantal kilometers af dat je per jaar van plan bent te rijden. Je enige variabele kosten zijn de brandstofkosten. Veel mensen vinden deze zekerheid fijn, want je komt niet voor onverwachte uitgaven te staan.

Voordelen

Als je op zoek bent naar een nieuwe elektrische auto, biedt private lease een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een (tweedehands) auto. We zetten vijf voordelen voor je op een rij.

Vast bedrag

Ten eerste betaal je bij private lease een vast bedrag per maand. Dit is een all-in prijs waarbij je vaak alleen nog de brandstofkosten hoeft te betalen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over bijkomende kosten die bij het bezitten van een auto komen kijken, zoals reparaties, onderhoud, verzekering, wegenbelasting, bandenvervanging, schadeherstel, glasreparatie, afschrijvingskosten en pechhulp.

Nieuwe elektrische auto

Als je wil overstappen naar elektrisch rijden, dan wil je natuurlijk het liefst een nieuwe en moderne EV. Die hebben vaak een goede actieradius en kun je bovendien bij een snellader in no time voljagen met stroom. Bij een oudere tweedehands elektrische auto gaat dat vaak heel anders. Een private lease elektrische auto is altijd gloednieuw, tenzij je natuurlijk een tweedehands auto gaat private leasen.

Geen afschrijving

Over afschrijvingskosten hoef je je geen zorgen te maken bij private lease. Dat is het probleem van de leasemaatschappij. Zo kun je dus met een splinternieuwe elektrische auto de showroom uitrijden, zonder dat je zelf last hebt dat je ‘de kop eraf rijdt’.

Flexibiliteit

Private lease biedt flexibiliteit. Je kunt namelijk zelf de looptijd van het leasecontract bepalen, variërend van enkele maanden tot enkele jaren. Bovendien kun je bij veel leasemaatschappijen tussentijds het contract beëindigen als je bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgt in het buitenland. Je schadevrije jaren kun je ook vaak behouden en blijven sparen.

Gemak

Tot slot biedt private lease ook gemak. Je hoeft je geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp die bij het bezitten van een auto komt kijken. Bij private lease is het de leasemaatschappij die verantwoordelijk is voor onder andere het afsluiten van de verzekering, het betalen van de wegenbelasting en het uitvoeren van reparaties en onderhoud.

Nadelen

Er zijn echter ook enkele nadelen aan private lease, zoals bijvoorbeeld de beperkte flexibiliteit als je tussentijds van auto wilt wisselen of als je minder kilometers wilt rijden dan afgesproken. Ook moet je er rekening mee houden dat je aan het einde van de leaseperiode de auto moet teruggeven en dat je niet de eigenaar wordt van de auto.

Wat kost private lease?

Als je overweegt om een auto te private leasen, wil je natuurlijk weten welke kosten hieraan verbonden zijn. Het maandbedrag dat je betaalt, wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type auto dat je wilt leasen, de looptijd van het leasecontract en het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden.

Over het algemeen geldt dat grotere auto’s duurder zijn om te leasen en dat kortere looptijden resulteren in hogere maandlasten. Hetzelfde geldt voor het aantal kilometers dat je jaarlijks gaat rijden. Leasecontracten zijn vaak gestandaardiseerd in 10.000, 15.000, 20.000, 25.000 of 30.000 kilometer per jaar. Als je meer kilometers rijdt dan afgesproken, kan dit resulteren in extra kosten per kilometer. Voor sommige opties, zoals een trekhaak, winterbanden of een optiepakket, moet je vaak bijbetalen.