Alles wat je moet weten over de startmotor
Wat is een startmotor precies?
Toen er nog geen startmotors bestonden, moesten eigenaren hun auto ‘aanslingeren’. Je hebt dat vast weleens gezien, in een zwart-wit-film bijvoorbeeld. Door middel van een enorme autosleutel, die je snel moest ronddraaien, sloeg de motor aan. In de loop der jaren is de techniek beter geworden, en is hier een mooi alternatief op gekomen: de startmotor! De startmotor is een kleine elektromotor, die draait op stroom van de 12-volt accu van de auto.
Hoe werkt een startmotor?
Wanneer jij je sleutel in het contact van de auto steekt, en deze omdraait, activeer je de startmotor. Bij het verder omdraaien van de sleutel gaat de startmotor werken. Hij koppelt zich dan vast in de tanden van het vliegwiel, waardoor dit vliegwiel gaat draaien. Door het draaien van het vliegwiel wordt de krukas van de motor aan het draaien gebracht, en dit zorgt ervoor dat de motor gaat lopen. Het werk van de startmotor is hiermee gedaan. De startmotor wordt pas weer gebruikt als de motor opnieuw gestart wordt. Dat gaat een stuk makkelijker dan dat aanslingeren!
Startmotor is defect
Een startmotor draait dus rond. Als dit niet het geval is, dan is hij kapot. Dit kan enkele verschillende oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is, dat de 12-volt accu leeg zou kunnen zijn. Ook kan het natuurlijk zijn dat de kabel van de accu naar de startmotor kapot is. Dit komt echter niet vaak voor. Een andere oorzaak die wel vaak voorkomt, is het vastlopen van het rondsel in de starterkrans – een tandwielkrans rondom het vliegwiel. Dit is vrij makkelijk op te lossen, door de auto in de hoogste versnelling te zetten en deze heen en weer te duwen. Doe dit wel voorzichtig en met het contact uit. Dit laatste verschijnsel brengt wel met zich mee dat de startmotor binnenkort vervangen moet worden.
Vervangen van de startmotor
Als de startmotor het begeven heeft, zul je dit moeten (laten) maken. Het advies voor de onervarene is om dit te laten doen door een garage. Een gemiddelde startmotor kost circa 300 euro en montage duurt een uur. Voor het laten vervangen van je startmotor ben je dus om en nabij 400 euro kwijt. Zelf aan de slag gaan is ook een optie, mits je een beetje handig bent. Er bestaan ook gereviseerde startmotoren, die van binnen helemaal gereinigd zijn en het weer goed doen. Hiermee kun je ongeveer 100 euro besparen.
Lees ook: