Alfa Romeo Spider – Alles wat je moet weten
‘Je bent pas een echte autoliefhebber als je bezitter bent geweest van een Alfa Romeo’, hoor je wel eens. Dat geldt ook voor de Spider. Toch bekijken sommigen dit sportieve model als een ouderwetse, niet bijzonder snelle roadster die ingehaald is door onze moderne tijd. Onverbeterlijke autoliefhebbers zien zo’n Alfa Romeo echter als een klassiek, onvervalst voorbeeld van een simpele, lichtgewicht en prettig te besturen sportieve cabrio. Wie alles wil weten over de Alfa Romeo Spider is vaak een klassieke autoliefhebber.
Geschiedenis
Tijdens de ontwikkeling van de Spider onthulde Alfa Romeo enkele studiemodellen. De Italianen zagen dit als inspiratie voor het definitieve ontwerp van de nieuwe sportcabrio. Je ziet sterke verwijzingen terug in de Alfa Romeo Superflow (1956) en Superflow II coupé (1956), de Spider Super Sport (1959) en vooral de Giulietta SS Spider Aerodinamica (1961).
Het definitieve ontwerp voor de eerste Spider was in 1961 al gereed. Een haperende Italiaanse economie vertraagde de start van de productie; die kwam pas eind 1965 op gang.
1966-1969: Serie 1 – ‘Duetto’
In 1966 toonde Alfa Romeo de eerste Spider 1600 op de autosalon van Genève. Zoals je al vermoedt kreeg deze Spider een 1.600 cc viercilinder, met 109 pk. Na een wedstrijd werd het model Duetto gedoopt. Deze auto had het chassis van de Giulia 105, maar met een door Pininfarina ontworpen koets. Het was de laatste keer dat Battista Pininfarina zelf een auto zou tekenen.
1970-1983: Serie 2 – ‘Coda Tronca’
Na vier jaar, in 1970, vond Alfa Romeo het tijd voor de tweede modelserie. Die kreeg een sportiever en moderner ogend recht achtersteven. Onder Alfarijders staat deze generatie bekend als de coda tronca.
1983-1990: Serie 3 – ‘Spoiler Spider’
In 1983 voorzag Alfa Romeo de derde generatie van een grote rubberen spoiler en achterbumpers. Niet alle liefhebbers waren even enthousiast over deze ontwerpkeuzes. Deze versie wordt ook wel spoiler Spider genoemd.
1990-1993: Serie 4
De belangrijkste ontwikkeling bij de introductie van de vierde serie Spiders was elektronische brandstofinjectie. Qua design werd de Spider strakgetrokken en gladgestreken. Hij kreeg verse achterlichten, in kleur gespoten bumpers en standaard airconditioning. Een handgeschakelde vijfbak was nog altijd standaard; nieuw was de optie van een automatische versnellingsbak.
In totaal heeft Alfa Romeo tussen 1966 en 1993 zo’n 124.000 exemplaren van de Spider geproduceerd.
Motoren
Bij de introductie in 1966 was de Spider enkel leverbaar met 109 pk sterke 1.600 cc motor. Een jaar later werden modellen voorzien van een sterkere 1750 met 113 pk. De Spider 1300 Junior was de nieuwe instapper; deze had een 1,3-liter viercilinder met 89 pk. Alle modellen kregen een handgeschakelde vijfbak, achterwielaandrijving en schijfremmen rondom.
Bij de tweede modelgeneratie in 1970 kreeg de Spider sterkere motoren. De 2000 Spider Veloce met een 131 pk sterke viercilinder was de sterkste. Daarbij kwam de 1750 te vervallen. Een jaar later werd ook de 1300 Junior ingewisseld voor een 1.600 cc viercilinder met 110 pk.
De derde modelserie Spider (1982-1989) werd voorzien van een 1,6-liter viercilinder met 104 pk of een krachtiger 2,0-liter vierpitter met 128 pk (later als Quadrifoglio Verde zelfs 132 pk).
Beroemde berijders
Het kon natuurlijk niet anders dan dat Alfa Romeo Spiders ook in films te zien waren. In 1967 rijdt Dustin Hoffman in de film The Graduate rond in een Spider Duetto. Dit had een positieve effecten op de populariteit van Alfa Romeo in de Verenigde Staten.
Ook bokser Mohammed Ali en actrice Bo Derek hadden ooit een Spider. Harry Styles koos een Spider voor de videoclip van Golden. Voormalig Formule 1-coureur Eddy Irvine kocht deze Alfa Romeo Spider nadat hij ontdekte dat zangeres Lady Gaga de vorige eigenaresse zou zijn geweest.
In 1978 tekende Formule 1-coureur Niki Lauda een contract bij het team van Brabham Alfa Romeo. Ter verhoging van de feestvreugde besloot Alfa om 350 Spiders als speciale Niki Lauda-editie uit te brengen. Lauda stuurde het allereerste exemplaar zelf over het circuit voorafgaand aan de Grand Prix van Long Beach (VS) van 1978.
Alfa Romeo Spider als occasion
Een tweedehands Alfa Romeo Spider kopen, daar droomt menig autoliefhebber van. Het zijn prettig sturende, fraai gelijnde en sportief klinkende auto’s die voor veel mensen best bereikbaar en betaalbaar zijn. Wie een goed exemplaar in nette staat houdt, zal merken dat een klassieke Spider een redelijk waardevaste investering is geweest.
Zo’n Italiaans avontuur vergt wel wat moed, lef en vastberadenheid. Niet alle Italiaanse auto’s uit de jaren ’70 en ’80 waren even solide. Ook hebben sommige Spiders moeite om roestvrij te blijven. Gelukkig zijn reserve-onderdelen ruim voldoende beschikbaar. Ook zijn er voldoende specialisten in binnen- en buitenland.
Aandachtspunten Alfa Romeo Spider
Wil je alles weten over Alfa Romeo Spider, let dan bij aanschaf goed op de volgende aandachtspunten:
- Het dak van cabrio’s kan na verloop van jaren gaan lekken. Cabrio’s wisselen bovendien relatief vaak van eigenaar. Kortom: het loont de moeite om goed onderzoek te doen naar het exemplaar van je keuze. Je kunt beter een goed exemplaar roestvrij houden dan een roestige Spider restaureren.
- Sommige Spiders kunnen lawaai geven rondom de distributieriem. Dat is een gekende eigenschap, maar niet altijd problematisch. Wel is het belangrijk om trouw olie te verversen, het liefst elke 5.000 kilometer.
- Het dashboard van een Spider kan uitdrogen of zelfs barsten als de auto langdurig aan een heet en zonnig klimaat is blootgesteld.
Opvolger
De klassieke Alfa Romeo Spider werd in 1996 opgevolgd door open versies van de GTV Coupé (916). Later kwamen er ook cabrioversies van de Brera en de 4C. Maar dat zijn andere auto’s; meer daarover lees je in aparte artikelen.