Autonieuws

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato is een heerlijke tweedeurs coupé

december 20, 2022

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben we hier te maken met een Giulia die is aangepakt door de Italiaanse autospecialist Zagato. Die hebben de wielbasis van de Giulia flink ingekort – daar staat SWB voor, Short WheelBase – met een slanke tweedeurs coupé als resultaat.

Alfa Romeo Tonale

Op zijn neus zitten laaggeplaatste led-koplampen die we kennen van de Alfa Romeo Tonale. Aan beide kanten van de iconische Alfa Romeo-grille zitten grote luchtinlaten en ook in de motorkap zit een aantal openingen.

Aston Martin

Aan de zijkant bespeuren we een Quadrifoglio- én Zagato-badge. De achterzijde wordt gekenmerkt door een dunne led-strip, waardoor de auto iets weg heeft van een Aston Martin. Niet gek, want Zagato werkt ook graag samen met de Britse autobouwer. Uiteraard mag een bubbeldak niet ontbreken, een typisch designelement van Zagato.

Giulia Quadrifoglio

De donorauto voor dit project was een Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Onderhuids is de auto opgewaardeerd naar GTAm-specificatie. Dit betekent dat het model wordt aangedreven door de biturbo 2,9-liter V6-benzinemotor, die in de GTam goed is voor 532 pk. De GTam is voorzien van een automaat van ZF, maar in de Zagato mag de bestuurder zelf spelen met een handbak met zes versnellingen.

Verjaardag

Met de Giulia SWB Zagato vieren de merken de 100ste verjaardag van hun eerste samenwerking. Het project begon in 2021, precies 100 jaar na de Tipo G1, de eerste samenwerking tussen Zagato en Alfa Romeo. Het leek er even op dat Zagato meerdere exemplaren ging bouwen, maar het blijft helaas bij één exemplaar. De unieke Alfa is van een Duitse klant die veel speciale Alfa Romeo-modellen bezit, waaronder een 8C Competizione, een SZ en daarnaast diverse Aston Martin Zagato’s.

Lees ook: