Autotests

Abarth 500e (Review) – Véél leuker dan je verwacht

augustus 16, 2024

De “geluidscapsule”

Ken je die waterflessen met geurcapsules die je hersenen laten denken dat je iets zoets drinkt, terwijl je eigenlijk gewoon water drinkt? De Abarth 500e heeft een soortgelijk trucje in huis, maar dan met geluid. Onder de achterbumper zit een grote speaker die het geluid van een benzinemotor nabootst. Het idee is dat je hersenen daardoor denken dat je in een grommende benzine-Abarth rijdt.

En werkt het?

Nou, het is een interessante ervaring. Het geluid reageert op het gaspedaal en simuleert het klimmen in toeren, zoals je zou verwachten bij een traditionele verbrandingsmotor. Het geluid is hard. Heel hard. Dat is slim gedaan, want daardoor hoor je de herrie vanaf de achterkant het interieur binnenkomen, net zoals bij een benzineauto. De ervaring is daardoor veel realistischer dan bij auto’s die een soortgelijke soundtrack over het audiosysteem afspelen.

Geen schakelmomenten

Het nadeel is dat op de snelweg het geluid wat onnatuurlijk hoog klinkt, alsof je in een te lage versnelling rijdt. Er zijn namelijk geen schakelmomenten gesimuleerd. Het systeem komt alleen tot zijn recht onder de 80 km/u, waar de illusie beter standhoudt. En ja, buitenaf horen mensen je al vanaf een flinke afstand aankomen. Is deze gimmick niets voor jou? Dan kun je het uitzetten of gewoon de optie helemaal weglaten.

Echt Abarth-DNA

De Abarth 500e mag dan elektrisch zijn, maar hij rijdt als een volwaardige Abarth. Dankzij de 42 kWh batterij die laag in de bodem ligt, voelt de auto haast stabieler en strakker aan dan zijn benzinebroers. Het gewicht van 1.335 kg is merkbaar, maar zit niet in de weg. Je kunt deze kleine rebel met absurd hoge snelheden door bochten gooien zonder dat je last krijgt van onderstuur. Uniek, voor een EV. Het is echt een scheurijzer pur sang.

Krachtiger dan verwacht

Onder de motorkap – de Abarth heeft voorwielaandrijving – ligt een elektromotor die 155 pk levert, bijna 40 pk meer dan de Fiat 500e. Dit vertaalt zich in een 0-100 km/u sprint in 7 seconden, wat iets sneller is dan de meeste benzine-Abarths. De schijfremmen achter (in tegenstelling tot de trommelremmen van de Fiat 500e) geven je extra vertrouwen om laat voor een bocht te remmen en voluit te gaan.

Fun, maar ook comfortabel

Wat misschien wel de grootste verrassing is, is hoe goed de Abarth 500e geschikt is voor dagelijks gebruik. Waar sommige benzine-Abarths (te) stug kunnen zijn en je letterlijk op je stoel laten stuiteren, biedt de elektrische variant opvallend veel comfort. Hij is nog steeds stevig geveerd, zoals je van Abarth verwacht, maar aanzienlijk minder vermoeiend op lange ritten. We zouden hem zo durven inzetten voor dagelijks woon-werkverkeer.

Prijskaartje: niet voor iedereen

De Abarth-prijslijst begint bij 36.490 euro voor de hatchback en 38.990 euro voor de cabrio. De Abarth 500e is dus geen koopje. Het is een compact model, met een beperkte actieradius. Op papier schopt hij het tot 265 kilometer, maar in de praktijk moet je rekenen op zo’n 180 tot 200 kilometer. Voldoende voor bijna alle dagelijkse ritjes, maar je rijdt er niet even mee naar Italië. Maar ja, doe je dat wel met een Abarth 695 Biposto? Voor het geld krijg je een unieke combinatie van elektrisch rijden met het iconische Abarth-gevoel. Voor diegenen die de overstap naar elektrisch willen maken zonder in te leveren op rijplezier, is dit een serieuze overweging waard.

Benieuwd hoe hij klinkt? Bekijk de video hieronder: