Autonieuws

Aanhangwagen paraboolvering: de Rolls-Royce onder de aanhangers

februari 14, 2023

Een wereld van verschil in aanhangers

Wat zijn ze toch handig, die aanhangers. We kunnen eigenlijk niet zonder meer. Bij verhuizingen, tuinwerkzaamheden of simpelweg het afvoeren van oude spullen bieden aanhangers uitkomst. Maar wist je dat er een enorm verschil bestaat in aanhangers? Je hebt natuurlijk varianten met traditionele bladvering, maar die varianten hebben wel wat nadelen. Denk hierbij aan stuggere vering en een hoger risico op corrosie. De aanhangwagen paraboolvering is in alle opzichten de betere keuze.

Aanhangwagen paraboolvering

De echte fans van aanhangers weten dat ook wel. Die kiezen vrijwel altijd voor een aanhangwagen met paraboolvering. Die hebben een soepeler veersysteem, zijn tot 30 procent lichter dan een traditionele bladveer, bieden meer veercomfort en nog veel belangrijker: dankzij een betere wegligging heb je ook een meer stabieler aanhanger, ook in beladen toestand. Je investeert met een aanhangwagen met paraboolvering dus ook in een stukje veiligheid.

Uitleg paraboolvering

Maar wat is dat nu precies, zo’n parabool? Hapert is al dik vijftig jaar gespecialiseerd in aanhangers en weet dus van wanten. “Paraboolveren creëren een optimale en constante lastverdeling over de gehele aanhangwagen, waardoor oneffenheden op de weg mooi worden opgevolgd. Ook in volledig beladen toestand zorgt de paraboolvering met as-schokbrekers voor meer comfort en stabiliteit van het veersysteem.”

Niet dat vervelende ‘stuiteren’

De veerkarakteristiek van de vering is bij een paraboolveer wezenlijk anders ten opzichte van een bladveer. De karakteristiek van een paraboolveer is vrijwel lineair. Hoe dat precies zit? Simpel: bij toename van de belasting wordt de vering van de aanhangwagen over het gehele veergebied gelijkmatig belast. Bij de klassieke bladveer-as is dat een ander verhaal. Die kan gaan ‘stuiteren’.

Aanhangwagen paraboolvering

Enkelasser aanhanger en dubbelasser aanhanger

Je mag de aanhangwagen paraboolvering dus een zien als de Rolls-Royce onder de aanhangers. Uiteraard is er in de wereld van aanhangers keuze uit diverse modellen, zoals je ook in de showroom van een bepaald automerk mag verwachten. Er is vooral een verschil tussen een enkelasser aanhanger en een dubbelasser aanhanger. Wat zijn de verschillen?

Aanhangwagen paraboolvering: enkelasser en dubbelasser

Enkelasser: de enkelasser is een aanhangwagen met slechts één as. De enkelasser aanhangwagen wordt vooral gebruikt voor licht tot middelzwaar transport. Er zijn verschillende modellen van een enkelasser aanhangwagen leverbaar bij Hapert.

Dubbelasser: de dubbelasser wordt ook wel een tandemasser genoemd. Dit is een aanhanger met twee evenwijdig achter elkaar liggende assen voor een betere gewichtsverdeling. De aanhanger is zo stabieler. Met een dubbelasser aanhanger vervoer je zwaardere ladingen dan met een aanhanger op slechts een enkele as (enkelasser). Het Hapert-aanbod van de aanhangwagen dubbelas is enorm.