700 miljoen euro subsidie voor productie duurzame waterstof in Nederland!
602 megawatt aan elektrolysecapaciteit
De investering maakt deel uit van de vorig jaar geopende OWE-subsidieregeling. In totaal is er voor 3,2 miljard euro aan subsidie aangevraagd. Uiteindelijk hebben elf projecten een toekenning gekregen, samen goed voor 602 megawatt aan elektrolysecapaciteit. Ter vergelijking: dat is meer dan driemaal de capaciteit van Nederland’s grootste waterstoffabriek in aanbouw, Holland Hydrogen 1.
Wat is de OWE-subsidieregeling?
Deze subsidie is de opvolger van de subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare Waterstofproductie via Elektrolyse (OWE) in 2023. De overheid blijft de term OWE gebruiken, ook al wordt er nu gesproken over ‘Subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse’. Lekker kort en duidelijk allemaal, maar goed.

5.000 vrachtwagens
De gesubsidieerde initiatieven zijn gericht op uiteenlopende toepassingen van waterstof, onder meer in raffinaderijen, de chemische sector en de transportsector. Volgens ramingen kan de geproduceerde hoeveelheid waterstof jaarlijks ongeveer 5.000 vrachtwagens aandrijven.
Minister Rob Jetten (Klimaat en Groene Groei) benadrukt het strategisch belang: “Door zelf in Nederland duurzame waterstof te produceren worden we minder afhankelijk van het buitenland. Het vergroten van onze productiecapaciteit is daarom een belangrijke en logische stap. Maar we zijn er nog niet. We zullen blijvend moeten investeren in verschillende energiebronnen om onze energieafhankelijkheid verder te verkleinen.”
Welke bedrijven krijgen subsidie?
De bedrijven die OWE-subsidie krijgen zijn:
- Air Liquide Industrie (Rotterdam)
- Circul8 Waterstof Fabriek (Lelystad)
- Den Tol Duurzaam (Gendringen)
- Essent Hydrogen (Deventer)
- Eurus Energy Europe (Veendam)
- FR Energyhubs (Steenwijk)
- H2Eron (Delfzijl)
- Statkraft Renewables Benelux (Den Helder)
- Uniper Hydrogen Netherlands (Rotterdam)
- Vattenfall (Eemshaven)
- Westfalen Waterstof (Zutphen)
Kostenverschil verkleinen
Een belangrijk doel van de subsidieregeling is om het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof te verkleinen. Bedrijven konden inschrijven op basis van hun verwachte subsidiebehoefte per megawatt elektrolysecapaciteit. De partijen met de meest efficiënte voorstellen kregen uiteindelijk de toegekende middelen.
In totaal was er bijna 1 miljard euro beschikbaar. Het kabinet onderzoekt momenteel of het resterende bedrag alsnog kan worden ingezet, afhankelijk van goedkeuring onder de Europese staatssteunregels.

Grote elektrolysers
RVO: “Er komen 11 nieuwe projecten met grote elektrolysers van bedrijven in Nederland, die met behulp van OWE-subsidie duurzame waterstof gaan maken. De elektrolysers hebben samen een vermogen van ongeveer 602 megawatt (MW). Raffinaderijen, de chemische industrie of tankstations kunnen de waterstof gebruiken om zo verder te verduurzamen en de CO2-uitstoot te verminderen.”
Deze subsidie is voor bedrijven die een productie-installatie voor waterstof realiseren én gebruiken voor de productie van hernieuwbare waterstof. Bedrijven gebruiken hierbij een elektrolyser met een vermogen van ten minste 0,5 megawatt.
