Autonieuws

3 redenen om ervoor te kiezen je auto ‘slechts’ WA te verzekeren

juli 19, 2023

Als je een auto in je bezit hebt waarmee je de weg op wilt kunnen, moet je hier verplicht een verzekering voor afsluiten. Je auto verzekeren is dus niet optioneel. Hoe je je auto verzekert is echter wel een vrije keuze. Er zijn verschillende dekkingsgraden: Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), Beperkt Casco en Volledig Casco (Allrisk). WA is de lichtste dekking. Daarmee ben je enkel verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt met je auto, maar niet voor schade aan je eigen auto. De vraag is: waarom zou je voor zo’n ‘lichte’ dekking kiezen? We bespreken drie redenen om ervoor te kiezen je auto ‘slechts’ WA te verzekeren.

Niet meer betalen dan wettelijk verplicht

De overweging van kosten is een belangrijke reden om te kiezen voor enkel een WA-verzekering voor je auto. Zo bespaar je op vaste lasten. Het verschil in maandelijkse kosten met zwaardere dekkingsgraden kan vrij groot zijn, dus het is vaak wel degelijk de moeite waard om deze keuze te maken vanuit financiële overwegingen. Tegelijkertijd voldoe je dan wel aan je wettelijke verplichtingen, want je bent verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt, dus je mag de weg op met je auto. Zo bereik je dat doel met de laagst mogelijke maandelijkse kosten. Maar je gaat natuurlijk ook een risico aan, want je auto is niet verzekerd voor schade en diefstal. Als dat je overkomt, zijn de financiële gevolgen dus voor eigen risico.

Auto met lage dagwaarde

Heb je een oudere auto die weinig waarde meer heeft? Dan heeft de auto dus zogezegd een lage dagwaarde. Dat is relevant voor het kiezen van je autoverzekering, want het is namelijk een reden om voor WA verzekeren te kiezen. Je verzekering vergoedt immers schade enkel tot aan de dagwaarde van de auto. Met een lage dagwaarde is de maximale vergoeding bij ernstige schade en diefstal dus ook maar laag. Je kunt je afvragen of het dan zinnig is om een hoge maandelijkse premie te betalen voor een zwaardere dekking in de wetenschap dat je toch niet zoveel meer krijgt van je verzekeraar wanneer je auto gestolen wordt of ernstige schade oploopt. Door de lage dagwaarde wordt je auto al relatief snel total loss verklaard omdat de reparatiekosten niet meer opwegen tegen de waarde van de auto.

Laag risico op schade

Het blijft een risico dat je neemt wanneer je je auto slechts WA verzekert, want in de openbare ruimte kan er natuurlijk van alles gebeuren met je auto. Niet alleen in het verkeer, maar ook wanneer hij geparkeerd staat. Het kan echter zo zijn dat je maar weinig rijdt met je auto en hem doorgaans thuis in de garage achter slot en grendel hebt staan. Als je er slechts af en toe mee wilt rijden en daarom dus alsnog verplicht de auto moet verzekeren, is het een begrijpelijke keuze om voor een WA-autoverzekering te gaan. Het risico op schade is immers een stuk lager als je weinig de weg op gaat en je auto veilig kunt opbergen.

De meesten van ons nemen echter een auto om er regelmatig in te rijden, en dan gaat het argument van een laag risico op schade niet op. In dat geval is de dagwaarde van de auto een belangrijk argument in de keuze voor de juiste autoverzekering voor jou. Geef niet onnodig veel geld uit aan maandelijkse verzekeringspremies als je toch maar een lage vergoeding mag verwachten van je verzekeraar, want dat is zonde van het geld. Dat geld kun je dan beter opzijzetten om alvast een buffer op te bouwen in het geval dat je je huidige auto moet vervangen omdat hij het repareren niet meer waard is of gestolen wordt.